Specijalizirane usluge: Inlay, overlay i onlay nadomjesci za zube

  1. Inlay: Inlej je vrsta stomatološke restauracije koja se koristi za popunjavanje oštećenja ili šupljina unutar zuba. Obično se izrađuje od keramike ili kompozitnih materijala i izrađuje u laboratoriji pre nego što se trajno pričvrsti na zub.

2. Onlay: Onlej je sličan inleju, ali se koristi za veće oštećenja zuba koja zahvataju veći dio zuba. Onleji se takođe izrađuju od keramike ili kompozitnih materijala.

3. Overlay: Overlay je opći termin koji se koristi za različite vrste stomatoloških restauracija koje se postavljaju na zube kako bi se zaštitili od daljnjeg oštećenja. To može uključivati inleje, onleje, krunice ili mostove.

4. Tehnologija: Tehnologija u stomatologiji se kontinuirano razvija. Ovo uključuje napredne aparate za dijagnostiku, digitalne rendgenske snimke, CAD/CAM tehnologiju za izradu stomatoloških restauracija, lasersku terapiju i mnoge druge inovacije koje pomažu stomatolozima u dijagnostici i lečenju.

5. Indikacija: Indikacija se odnosi na razloge ili medicinske uslove zbog kojih se određeni stomatološki postupci preporučuju ili su potrebni. Na primjer, krunica može biti indicirana za zub sa velikim oštećenjem ili propadanjem.

6. Brzina: Brzina u stomatologiji može se odnositi na različite aspekte, uključujući brzinu izvođenja određenih stomatoloških procedura, brzinu oporavka nakon tretmana ili brzinu napredovanja određenih oralnih bolesti.

7. Zaštita zuba: Zaštita zuba podrazumijeva sve mjere i postupke koji se poduzimaju kako bi se očuvala oralna higijena i spriječilo oštećenje zuba. To uključuje redovno četkanje i čišćenje zuba, nošenje protektivnih aparata (npr. za šport), kao i pridržavanje savjeta stomatologa o očuvanju oralnog zdravlja.

Napomena: Prije nego što se odlučite za bilo koji stomatološki tretman, preporučuje se konzultacija sa stomatologom kako biste dobili točne informacije i savjete koji se odnose na vašu oralnu situaciju.