Bol u zubu, što sada?

Bol u zubu može biti izuzetno neugodan simptom i može ukazivati na različite dentalne probleme. Evo nekoliko koraka koje možete poduzeti prije nego se javite vašem stomatologu, kako biste se nosili s bolom u zubu:

  1. Isperite usta toplom vodom: Prvo, isperite usta toplom vodom kako biste uklonili eventualne čestice hrane ili ostatak šećera koji može nadražiti zub.
  2. Upotrijebite dentalni konac: Ako primjetite da između zuba ima ostataka hrane ili da je bol koncentrirana na određenom zubu, možete upotrijebiti dentalni konac da očistite te površine.
  3. Analgetik: Možete uzeti preporučenu dozu over-the-counter analgetika poput ibuprofena ili acetaminofena kako biste ublažili bol i smanjili upalu. Pratite upute na pakiranju i ne premašujte preporučenu dozu.
  4. Hladni oblozi: Ako imate oteklinu ili otok oko bolnog zuba, možete primijeniti hladni oblog na obrazu iznad tog područja. To može pomoći u smanjenju otoka i ublažavanju boli.
  5. Ne stavljajte aspirin direktno na zub: Iako neki ljudi preporučuju stavljanje aspirina direktno na bolni zub, to može iritirati desni i zubno tkivo. Preporučljivo je da uzmete aspirin oralno prema uputama, ukoliko je indikacija.
  6. Izbjegavajte vruće i hladne napitke: Ograničite konzumiranje vrućih i hladnih napitaka kako biste izbjegli dodatnu iritaciju zuba.
  7. Odmarajte: Pokušajte izbjegavati žvakanje na strani gdje se nalazi bolni zub i dajte zubu vremena za oporavak.

Nakon što poduzmete ove korake, preporučljivo je što prije posjetiti stomatologa kako biste identificirali uzrok boli i dobili odgovarajući tretman. Ne čekajte predugo da se obratite stručnjaku, jer određeni dentalni problemi, kao što su infekcije korijena zuba, mogu postati ozbiljniji ako se ne tretiraju na vrijeme. Terapijski postupak će ovisiti o uzroku boli i može uključivati popravak zuba, liječenje korijena kanala ili druge dentalne procedure koje će stomatolog preporučiti nakon pregleda.