Ortodoncija: Fiksni, mobilni & prozirni aparatići za zube

Ortodoncija je grana stomatologije koja se bavi dijagnostikom, prevencijom i liječenjem nepravilnosti u položaju zubi i čeljusti. Ortofiksatori ili ortodontski aparati koriste se za ispravljanje tih nepravilnosti.

Ortodontski, mobilni i miofunkcionalni aparatići za zube

Ortodontski aparatić je uređaj koji se koristi za ispravljanje nepravilnog položaja zubi i čeljusti. Postoje dva glavna tipa ortodontskih aparata:

    • fiksni (nepomični) aparatići koji se sastoje od bravica žica,
    • mobilni aparatići koji se mogu skidati.

Mobilni aparatići su ortodontski uređaji koji se mogu skidati iz usta. Oni se obično koriste za ispravljanje jednostavnijih nepravilnosti, kao što su problemi sa zubima koji nisu duboko ukorijenjeni.

Miofuncionalni aparatići koriste se za korekciju problema s mišićima i funkcijama čeljusti, poput problema s gutanjem i govorom. Oni također mogu biti mobilni ili fiksni.

Kada se obratiti ortodontu: Indikacije za konzultacije

Indikacije za ortodonciju uključuju nepravilnosti u položaju zubi i čeljusti kao što su krivi zubi, preklopni zubi, otvoreni zagriz, duboki zagriz, križni zagriz i drugi problemi sa zagrizom i izgledom zubi.

Trebali biste se konzultirati s ortodontom ako primijetite bilo kakve nepravilnosti u položaju zubi ili ako imate poteškoća s govorom, žvakanjem ili gutanjem.

Duljina i tijek terapije

Duljina i tijek terapije ovise o ozbiljnosti problema. U prosjeku, ortodontska terapija traje između 18 mjeseci i 3 godine, ali može biti i kraća ili duža ovisno o pacijentu.

Kontrole i higijena aparatića

Tijekom terapije, redovito ćete morati dolaziti na kontrole kod ortodonta. Na tim kontrolama ortodont će prilagođavati ortodontski aparatić kako bi postigao željeni rezultat.

Održavanje dobre oralne higijene izuzetno je važno tijekom ortodontske terapije. Bravice i žice fiksnih aparatića mogu skupljati ostatke hrane i bakterije, pa je potrebno temeljito četkanje zubi i čišćenje interdentalnih prostora.

Važno je konzultirati se s ortodontom kako biste dobili individualnu procjenu svojeg slučaja i plan terapije prilagođen vašim potrebama. Ortodontska terapija može značajno poboljšati estetiku i funkcionalnost vaših usta i čeljusti.

Naša misija

Naša vizija je omogućiti svakom pacijentu adekvatnu i sigurnu terapiju.

Konstantnim usavršavanjem i ulaganjem u novitete možemo sa ponosom reći da smo jedni od pionira u individualiziranom pristupu sa težištem na tehnološkom riješavanju svakog problema. Konstantnim idejama i inovacijama sa sigurnošću možemo reći da ćemo u budućnosti nuditi još više.

Naše vrijednosti

Pristup

Naši pacijenti zajedno sa kolegama u timu postaju dio obitelji Dentelin.

Podrška

Iako tehnološki napredak uveliko olakšava rad, ljudski pristup je nešto što se osobito cijeni i potiče u našem okruženju.

Dostupnost

Našim pacijentima smo dostupni kako tijekom tako i nakon terapije. Dobar odnos sa pacijentom ne završava krajem terapije. Mi smo tu za Vas.