Poliranje i pjeskarenje zubi – Kompletna usluga za vaš osmijeh

Danas više nego ikada, zdrav i blistav osmijeh važan je dio općeg dojma koji ostavljamo na druge. Naše usluge poliranja i pjeskarenja zubi nude vrhunsku skrb za vaš oralni zdravstveni režim. Kombiniranjem ovih dviju metoda, ne samo da poboljšavamo estetiku vašeg osmijeha, već i doprinosimo zdravlju vaših zubi i desni.

Što je zubni kamenac i kako nastaje?

Zubni kamenac tvrda je naslaga koja nastaje mineralizacijom dentalnog plaka. Ako se plak ne ukloni redovitim četkanjem i korištenjem konca, s vremenom se pretvara u kamenac. Kamenac može doprinijeti razvoju bolesti desni i karijesa, stoga je njegovo redovito uklanjanje ključno za oralno zdravlje.

Uzroci zubnog kamenca

Glavni uzrok nastanka zubnog kamenca je nedovoljno uklanjanje plaka iz usta. Dijeta bogata šećerima i škrobom, kao i pušenje, mogu dodatno doprinijeti njegovoj formaciji. Redovita profesionalna čišćenja i pravilna oralna higijena mogu pomoći u prevenciji.

Što je pjeskarenje zubi?

Pjeskarenje zubi, poznato i kao air-polishing, suvremeni je postupak dubinskog čišćenja koji se koristi za uklanjanje zubnog kamenca, plaka, i tvrdokornih površinskih mrlja koje se ne mogu ukloniti standardnim četkanjem ili poliranjem. Tijekom ovog postupka, specijalizirani uređaj koristi mlaz mješavine vode, zraka i fine praškaste abrazivne tvari za nježno, ali temeljito čišćenje zubnih površina, međuzubnih prostora i mjesta oko desni. Pjeskarenje je posebno korisno za uklanjanje naslaga i mrlja od kave, čaja, duhana ili crnog vina. Osim što poboljšava estetiku osmijeha, pjeskarenje također promiče zdravlje desni smanjujući naslage koje mogu dovesti do gingivitisa i parodontitisa.

Postupak pjeskarenja zubi

Postupak pjeskarenja zubi uključuje sljedeće korake:

    1. Priprema za pjeskarenje zubi: Kao i kod poliranja, stomatolog ili dentalni higijeničar prvo će pregledati zube i desni kako bi ocijenili stanje i potrebe pacijenta.
    2. Zaštita tkiva u ustima: Da bi se zaštitile mekana tkiva u ustima, mogu se koristiti razni zaštitni materijali, kao što su gumeni brtveni štitnici.
    3. Pjeskarenje zubi: Specijalizirani uređaj za pjeskarenje koristi se za ispuhivanje fine abrazivne prašine na zubne površine pod kontroliranim pritiskom. Ova mješavina efikasno uklanja plak, zubni kamenac i površinske mrlje bez oštećenja zubne cakline.
    4. Ispiranje usta: Nakon završetka pjeskarenja, usta se pažljivo ispiru kako bi se uklonile sve preostale čestice abraziva i osigurala potpuna čistoća.
    5. Pregled i savjetovanje nakon pjeskarenja: Stomatolog ili dentalni higijeničar pregledat će zube nakon postupka i možda će dati dodatne savjete o oralnoj higijeni ili preporučiti daljnje tretmane ako je potrebno.

Što je poliranje zubi?

Poliranje zubi je postupak kojim se završava profesionalno čišćenje zubi. Nakon što se zubni kamenac i plak uklone sa zuba, zubi se poliraju posebnom pastom. Ova pasta je blago abrazivna i koristi se zajedno s rotirajućom četkom ili gumicom. Poliranje zubiju uklanja površinske mrlje s zuba, čini zubnu površinu glatkom i sjajnom, i pomaže u sprječavanju naknadnog nakupljanja plaka zbog glatke površine koju stvara. Osim estetskih poboljšanja, poliranje doprinosi i oralnom zdravlju smanjenjem površina gdje se bakterije mogu nakupljati.

Postupak poliranja zubi

Koraci poliranja zubi su sljedeći:

    1. Priprema za poliranje zubi: Prije poliranja, dentalni higijeničar ili stomatolog će detaljno pregledati oralno zdravlje pacijenta kako bi identificirali područja koja zahtijevaju posebnu pažnju.
    2. Uklanjanje zubnog kamenca: Iako poliranje samo po sebi ne uklanja zubni kamenac, važno je da je kamenac već uklonjen prije početka poliranja. To se obično postiže korištenjem ultrazvučnih instrumenata.
    3. Poliranje: Koristi se posebna rotirajuća četka ili gumeni nastavak s blago abrazivnom pastom. Dentalni higijeničar pažljivo polira svaki zub, uklanjajući površinske mrlje i izglancavajući zubnu površinu kako bi postala glatka. Glatka površina otežava nakupljanje novog plaka.
    4. Ispiranje usta: Nakon poliranja, usta se pažljivo ispiru kako bi se uklonili svi ostaci paste i osigurala čistoća.
    5. Fluoridacija zubi (opcionalno): Ponekad, nakon poliranja, može se primijeniti tretman fluoridom kako bi se dodatno ojačala zubna caklina i spriječio karijes.

Razlika između poliranja i izbjeljivanja zubi

Poliranje zubi usmjereno je na uklanjanje površinskih naslaga i izglancavanje zuba, dok izbjeljivanje koristi kemijske agense za postizanje bjeljih zuba. Oba postupka poboljšavaju izgled osmijeha, ali djeluju na različite aspekte.

Sve što trebate znati o poliranju i pjeskarenju zubi

Poliranje i pjeskarenje zubi postupci su koji se preporučuju svakih 6 do 12 mjeseci, ovisno o individualnim potrebama i preporukama vašeg stomatologa. Ovi postupci su sigurni za većinu ljudi, ali je važno prvo obaviti pregled kako bi se osiguralo da nema kontraindikacija. Učestalost posjeta može varirati ovisno o vašim oralnim navikama i općem zdravlju zubi.

Zakazivanje termina za poliranje i pjeskarenje zubi

Zakazivanje vašeg termina za poliranje i pjeskarenje zubi kod nas je brzo i jednostavno. Možete nas kontaktirati putem telefona – +385 95 591 8040, e-maila – info@dentelin.eu ili slanjem online upita. Tijekom vašeg posjeta, naši stručnjaci provest će detaljan pregled i konzultacije kako bi osigurali da dobijete najbolju moguću skrb prilagođenu vašim potrebama.

Naša vizija je omogućiti svakom pacijentu adekvatnu i sigurnu terapiju.

Naša misija

Konstantnim usavršavanjem i ulaganjem u novitete možemo sa ponosom reći da smo jedni od pionira u individualiziranom pristupu sa težištem na tehnološkom riješavanju svakog problema. Konstantnim idejama i inovacijama sa sigurnošću možemo reći da ćemo u budućnosti nuditi još više.

Naše vrijednosti

Pristup

Naši pacijenti zajedno sa kolegama u timu postaju dio obitelji Dentelin.

Podrška

Iako tehnološki napredak uveliko olakšava rad, ljudski pristup je nešto što se osobito cijeni i potiče u našem okruženju.

Dostupnost

Našim pacijentima smo dostupni kako tijekom tako i nakon terapije. Dobar odnos sa pacijentom ne završava krajem terapije. Mi smo tu za Vas.