Zubne proteze po mjeri: totalne, parcijalne, wironit i parcijalne opcije

Saznajte više o zubnim protezama, od vrsta i prednosti do održavanja. Naše usluge nude rješenja prilagođena vašim potrebama, vraćajući funkcionalnost i estetiku vašem osmijehu.

Vrste zubnih proteza

  • Totalne (potpune) zubne proteze: 

Akrilatna totalna proteza zamjenjuje sve zube u gornjoj ili donjoj čeljusti. Izrađena je od akrilata, što je vrsta plastike. Totalna zubna proteze često se koristi kada su svi zubi izgubljeni u jednoj čeljusti. Totalne zubne proteze su trajno rješenje za bezubost i mogu se koristiti dugi niz godina ako se pravilno održavaju.

  • Parcijalna proteza: 

Parcijalna akrilatna proteza koristi se kada osoba ima nekoliko izgubljenih zuba, ali ne sve. Parcijalna proteza zamjenjuje samo izgubljene zube i ima akrilatnu bazu koja se prilagođava ostalim zubima. Parcijalne zubne proteze su trajno rješenje i mogu se koristiti dokle god je potrebno.

  • Implantat podržane proteze: 

Implantat podržane proteze koristi se u kombinaciji s dentalnim implantatima, pružajući izuzetnu stabilnost i udobnost.

  • Wironit proteza:

Wironit proteza je parcijalna proteza izrađena od legure koja je izuzetno lagana i tanja od akrilatnih proteza. Može se koristiti zasebno na postojećim zubima ili kao mobilni dio fiksno mobilnog protetskog rada. Wironit proteze trajno su rješenje i mogu se koristiti dugi niz godina.

Prednosti zubnih proteza

Zubne proteze omogućavaju lakše žvakanje i govor, poboljšavajući tako kvalitetu života.

Moderna tehnologija i materijali omogućavaju izradu zubnih proteza koje izgledaju prirodno i estetski ugodno.

Postupak izrade zubnih proteza

Izrada zubnih proteza složen je postupak koji zahtijeva preciznost i stručnost kako bi proteze bile udobne, funkcionalne i estetski prihvatljive. Evo koraka koji su uključeni u proces:

1. Detaljna dijagnostika i planiranje za izradu zubnih proteza

Prvi korak uključuje temeljit stomatološki pregled, rendgenske snimke i diskusiju o vašim specifičnim potrebama i željama. Ovo omogućuje stomatologu da razvije individualizirani plan liječenja.

2. Uzimanje otisaka zubiju za izradu zubnih proteza

Precizni otisci vaše gornje i donje čeljusti uzimaju se kako bi se osiguralo da zubne proteze savršeno pristaju. Ovi otisci koriste se za izradu modela vaših čeljusti na kojima se izrađuju proteze.

3. Izbor boje i oblika zuba za zubnu protezu

Važan dio procesa je odabir boje i oblika zuba za vaše zubne proteze. Cilj je postići što prirodniji izgled koji se uklapa u vašu starost, spol i ton kože.

4. Postavljanje probne zubne proteze 

Prije finalizacije, izrađuju se probne zubne proteze kako bi se testirala pravilnost ugriza, udobnost i estetski izgled. Ovo je prilika za prilagodbe prije izrade konačne zubne proteze.

5. Izrada i postavljanje finalnih zubnih proteza

Nakon svih prilagodbi i odobrenja, finalne zubne proteze se izrađuju i prilagođavaju za savršeno pristajanje. Materijali korišteni u finalnim zubnim protezama odabrani su na temelju prethodnih koraka i vaših specifičnih potreba.

6. Prilagodba i upute za održavanje zubnih proteza 

Kada dobijete svoje nove zubne proteze, stomatolog će vam dati detaljne upute o tome kako ih pravilno koristiti i održavati. Razdoblje prilagodbe varira od osobe do osobe.

Odabir materijala za zubne proteze

Materijali korišteni za izradu zubnih proteza variraju, a odabir ovisi o više faktora, uključujući vrstu proteze, estetske preferencije, funkcionalne potrebe i troškove:

  • Akrilat – Najčešće korišten materijal za totalne proteze. Akrilat je prilagodljiv, relativno povoljan i može se bojati kako bi odgovarao prirodnoj boji desnih.
  • Kobalt-krom legura –  Koristi se za izradu metalnih baza parcijalnih proteza. Ovaj materijal je izdržljiv, tanak i pruža dobru podršku preostalim zubima.
  • Najlon –  Fleksibilan materijal koji se koristi za izradu bezmetalnih parcijalnih proteza. Najlon proteze su udobne, estetski ugodne i idealne za pacijente alergične na metal.
  • Cirkonij – Koristi se za izradu implantat podržanih proteza zbog svoje izuzetne čvrstoće i estetskih svojstava.

Održavanje, skladištenje i čišćenje zubnih proteza

Održavanje i čišćenje zubnih proteza ključno je za oralno zdravlje i dugovječnost same proteze. Redovita njega pomaže spriječiti nakupljanje plaka, neugodne mirise i infekcije.

Savjeti za održavanje i čišćenje zubnih proteza

  1. Dnevno čišćenje zubne proteze:
    • Četkanje zubne proteze: Četkajte proteze svakodnevno kako biste uklonili ostatke hrane i plak. Koristite mekanu četkicu i posebnu pastu za zubne proteze. Izbjegavajte običnu pastu za zube jer može biti preabrazivna.
    • Namakanje zubne proteze: Nakon četkanja, potopite proteze u specijalno sredstvo za čišćenje proteza kako biste uklonili bakterije i dodatno ih očistili.
  2. Ispiranje zubne proteze:
    • Nakon jela: Isperite proteze nakon svakog obroka kako biste uklonili ostatke hrane.
    • Prije spavanja: Uklonite proteze prije spavanja i temeljito ih isperite. Također, isperite usta kako biste uklonili sve ostatke.
  3. Skladištenje zubne proteze:
    • Noćno namakanje zubne proteze: Kada ne nosite proteze, čuvajte ih u vodi ili u posebnom sredstvu za namakanje proteza. To sprječava isušivanje i deformaciju.
    • Zaštita od oštećenja zubne proteze: Uvijek čuvajte proteze na sigurnom mjestu kako biste ih zaštitili od oštećenja ili gubitka.
  4. Redoviti pregledi kod stomatologa:
    • Posjećujte stomatologa redovito radi pregleda proteza i oralnog zdravlja. Stomatolog može provjeriti odgovaraju li proteze ispravno i napraviti potrebne prilagodbe.
  5. Izbjegavanje štetnih sredstava:
    • Izbjegavajte korištenje oštrih kemikalija, izbjeljivača ili vruće vode za čišćenje proteza jer mogu oštetiti materijal.

Dodatni savjeti:

  • Pazite na higijenu usta: Iako nosite proteze, važno je održavati higijenu usne šupljine. Četkajte desni, jezik i nepce svakodnevno kako biste potaknuli cirkulaciju i uklonili plak.
  • Pravilan unos hrane: Izbjegavajte tvrdu i ljepljivu hranu koja može oštetiti proteze ili ih pomaknuti iz mjesta.

Redovito održavanje i pravilno čišćenje proteza ne samo da produžuje njihov vijek trajanja, već i osigurava udobnost i zdravlje vaše usne šupljine. Pridržavanje ovih savjeta pomoći će vam da zadržite osmijeh zdravim i blistavim.

Naša vizija je omogućiti svakom pacijentu adekvatnu i sigurnu terapiju.

Naša misija

Konstantnim usavršavanjem i ulaganjem u novitete možemo sa ponosom reći da smo jedni od pionira u individualiziranom pristupu sa težištem na tehnološkom riješavanju svakog problema. Konstantnim idejama i inovacijama sa sigurnošću možemo reći da ćemo u budućnosti nuditi još više.

Naše vrijednosti

Pristup

Naši pacijenti zajedno sa kolegama u timu postaju dio obitelji Dentelin.

Podrška

Iako tehnološki napredak uveliko olakšava rad, ljudski pristup je nešto što se osobito cijeni i potiče u našem okruženju.

Dostupnost

Našim pacijentima smo dostupni kako tijekom tako i nakon terapije. Dobar odnos sa pacijentom ne završava krajem terapije. Mi smo tu za Vas.