Inlay, Onlay i Overlay ispuni za zube

Otkrijte sve o inlay, onlay i overlay ispunama, suvremene dentalne tehnike koje vraćaju funkcionalnost i estetiku oštećenim zubima.

Što su Inlay ispuni?

Inlay ispuni su precizne dentalne restauracije dizajnirane za obnovu unutrašnjeg dijela zuba oštećenog karijesom ili lomom. Izrađuju se izvan usta u dentalnom laboratoriju iz materijala poput porculana, kompozita ili zlata, omogućavajući savršeno pristajanje i estetsku usklađenost s prirodnim zubima. Inlay ispuni očuvaju veći dio zdravog zubnog tkiva u usporedbi s tradicionalnim plombama, pružajući dugotrajnu obnovu s visokom estetikom i funkcionalnošću. Redovita oralna higijena i stomatološki pregledi osiguravaju očuvanje njihove dugovječnosti.

Što su Onlay ispuni?

Onlay ispuni su napredne dentalne restauracije namijenjene popravku zuba kada oštećenje obuhvaća jedan ili više zubnih grbova. Za razliku od inlay ispuni koje se smještaju unutar površine zuba, onlay ispune prekrivaju veći dio zuba, pružajući jaču podršku i stabilnost. Izrađuju se u dentalnom laboratoriju od materijala kao što su porculan, kompozitne smole ili zlato, osiguravajući trajnost i estetsku privlačnost. Onlay ispuni omogućuju očuvanje značajne količine prirodnog zubnog tkiva, nudeći dugotrajno i funkcionalno rješenje za obnovu zuba. Redovitim održavanjem, uključujući četkanje, korištenje zubnog konca i posjete stomatologu, onlay ispuni zadržavaju svoju funkcionalnost i estetiku.

Što su Overlay ispuni?

Overlay ispuni predstavljaju oblik dentalne restauracije dizajniran za obnovu zuba koji su značajno oštećeni ili oslabljeni. Overlay ispuni prekrivaju i zaštićuju veći dio zuba ili čak cijelu žvačnu površinu, pružajući intenzivnu podršku i jačanje strukture zuba. Izrađuju se iz porculana, kompozitnih smola ili zlata u dentalnom laboratoriju, nudeći visoku razinu estetike i izdržljivosti. Overlay ispuni idealne su za zube koji su pretrpjeli ekstenzivno propadanje ili lomove, a mogu djelovati i kao alternativa za dentalne krune kada je potrebno očuvati što više prirodnog zubnog tkiva. Redovita briga, uključujući četkanje, korištenje zubnog konca i redovne stomatološke preglede, ključna je za održavanje zdravlja i dugovječnosti Overlay ispuni.

Prednosti Inlay, Onlay i Overlay ispuni

  • Preciznost i prilagodba Inlay, Onlay i Overlay ispuni

Inlay, Onlay i Overlay restauracije izrađuju se na temelju preciznih otisaka vaših zuba, što omogućava visoku razinu prilagodbe i precizno pristajanje. To rezultira obnovom koja izgleda i osjeća se kao prirodni zub.

  • Očuvanje zdravog zubnog tkiva

Ove restauracije omogućavaju maksimalno očuvanje prirodnog tkiva zuba, što je ključno za održavanje dugoročnog zdravlja zuba, s minimalnim brušenjem u usporedbi s tradicionalnim krunama.

  • Izdržljivost i trajnost Onlay, Overlay i Inlay ispuni

Materijali poput porculana, keramike i kompozitnih smola poznati su po izdržljivosti i otpornosti na abraziju, čineći ove restauracije dugotrajnim rješenjem koje može izdržati žvačne sile.

  • Estetika Onlay, Overlay i Inlay ispuni

Mogu se izraditi od materijala koji oponašaju izgled prirodnih zuba, omogućujući da se restauracije savršeno uklope u vaš osmijeh i čine ih gotovo nevidljivima.

  • Poboljšanje žvačne funkcije

Restauracije pomažu u obnovi pravilne strukture zuba, čime se poboljšava žvačna funkcija i pruža ključna podrška kod obnove stražnjih zuba.

  • Prevencija daljnjeg oštećenja

Stabiliziranjem i zaštitom oslabljenog ili oštećenog zuba od daljnjeg propadanja ili loma, inlay, onlay i overlay restauracije sprječavaju potrebu za složenijim zahvatima.

  • Jednostavno održavanje Onlay, Overlay i Inlay ispuni

Redovitim četkanjem, korištenjem zubnog konca i redovitim posjetima stomatologu, održavanje higijene ovih restauracija je jednostavno, slično kao i kod prirodnih zuba.

Proces izrade Inlay, Onlay i Overlay ispuni

Proces izrade inlay, onlay i overlay ispuni detaljan je i zahtijeva preciznost kako bi se osiguralo da restauracija savršeno pristaje i obnavlja funkciju i estetiku oštećenog zuba. Koraci su sljedeći:

  1. Dijagnostika stanja zuba i usne šupljine, te planiranje

Prvi korak uključuje temeljitu dijagnostiku stanja zuba i usne šupljine. Stomatolog koristi vizualni pregled, digitalne snimke i možda 3D skeniranje kako bi ocijenio opseg oštećenja i odredio koja vrsta restauracije (Inlay, Onlay ili Overlay) najbolje odgovara potrebama pacijenta.

  1. Priprema zuba za postavljanje Inlay, Onlay ili Overlay ispuni

Priprema zuba ključan je korak u kojem stomatolog uklanja oštećeno tkivo i stari materijal plombe, oblikujući zub za smještaj Inlay, Onlay ili Overlay restauracije. Cilj je ukloniti sve tragove propadanja, istovremeno očuvajući što više zdravog zubnog tkiva.

  1. Uzimanje otiska zubiju za postavljanje Inlay, Onlay ili Overlay ispuni

Nakon pripreme, stomatolog uzima precizan otisak zuba i okolnog područja. Otisak može biti tradicionalan, koristeći dentalnu masu, ili digitalan, koristeći intraoralni skener. Otisak se šalje u dentalni laboratorij gdje se izrađuje prilagođena inlay, onlay ili overlay ispuni.

  1. Izrada privremenih Inlay, Onlay ili Overlay ispuni

Dok je trajna Inlay, Onlay ili Overlay restauracija u izradi, pacijentu se može postaviti privremena ispuna ili krunica kako bi se zaštitio pripremljeni zub i omogućilo normalno funkcioniranje.

  1. Izrada Inlay, Onlay ili Overlay ispuni

U dentalnom laboratoriju, na temelju otiska izrađuje se Inlay, Onlay ili Overlay restauracija koristeći odabrani materijal. Tehničar osigurava da boja, oblik i veličina restauracije savršeno odgovaraju prirodnim zubima pacijenta.

  1. Postavljanje Inlay, Onlay ili Overlay ispuni

Kada je Inlay, Onlay ili Overlay restauracija spremna, pacijent se vraća u stomatološku ordinaciju gdje stomatolog provjerava pristajanje, boju i ugriz. Ako je sve u redu, Inlay, Onlay ili Overlay restauracija se trajno cementira na mjesto, koristeći specijalizirani dentalni cement.

  1. Finalna provjera i prilagodba Inlay, Onlay ili Overlay ispuni

Nakon postavljanja Inlay, Onlay ili Overlay ispuni, stomatolog provodi finalnu provjeru kako bi osigurao da je restauracija udobna i funkcionalna. Prilagodbe se mogu napraviti za savršeno pristajanje i ugodan osjećaj.

  1. Upute za njegu i održavanje Inlay, Onlay ili Overlay ispuni

Pacijent dobiva detaljne upute o tome kako se brinuti za novu Inlay, Onlay ili Overlay restauraciju, uključujući preporuke za četkanje, korištenje zubnog konca i redovite stomatološke preglede.

Odabir materijala za Inlay, Onlay ili Overlay ispune

Materijali poput porculana, kompozitnih smola ili zlata odabiru se na temelju estetskih želja, funkcionalnih potreba i financijskih mogućnosti.

Briga i održavanje Inlay, Onlay i Overlay restauracija

Osnovna oralna higijena, kao što je redovito četkanje zuba i korištenje zubnog konca, ključna je za održavanje zdravlja Inlay, Onlay ili Overlay restauracija. Redoviti stomatološki pregledi i profesionalno čišćenje pomažu u otkrivanju i rješavanju bilo kakvih problema na vrijeme.

Izbjegavanje prekomjernog pritiska na restaurirane zube, kao što je grickanje tvrdih predmeta, također može pomoći u očuvanju vaših inlay, onlay i overlay ispuni.

Zakazivanje konzultacija za Inlay, Onlay i Overlay restauracije

Ako razmišljate o Inlay, Onlay ili Overlay restauracijama, zakazivanje konzultacije prvi je korak prema obnovi i zaštiti vašeg osmijeha. Naš tim je ovdje da odgovori na sva vaša pitanja i pomoći vam odabrati najbolje rješenje za vaše potrebe. Kontaktirajte nas telefonski – +385 95 591 8040, emailom – info@dentelin.eu, ili slanjem online upita.

Naša vizija je omogućiti svakom pacijentu adekvatnu i sigurnu terapiju.

Naša misija

Konstantnim usavršavanjem i ulaganjem u novitete možemo sa ponosom reći da smo jedni od pionira u individualiziranom pristupu sa težištem na tehnološkom riješavanju svakog problema. Konstantnim idejama i inovacijama sa sigurnošću možemo reći da ćemo u budućnosti nuditi još više.

Naše vrijednosti

Pristup

Naši pacijenti zajedno sa kolegama u timu postaju dio obitelji Dentelin.

Podrška

Iako tehnološki napredak uveliko olakšava rad, ljudski pristup je nešto što se osobito cijeni i potiče u našem okruženju.

Dostupnost

Našim pacijentima smo dostupni kako tijekom tako i nakon terapije. Dobar odnos sa pacijentom ne završava krajem terapije. Mi smo tu za Vas.