Bol nakon vađenja zuba?

Bol nakon vađenja zuba jer normalna ali ni ona ne smije predugo trajati. Ukoliko se amplituda boli povećava i nakon trećeg/četvrtog dana nakon vađenja, ona je moguće da ste dobili alveolitis (suhu alveolu).   Alveolitis je stanje koje može nastati nakon vađenja zuba, iako se ne javlja često. To je upala alveolarne kosti, koja je kost koja okružuje izvađeni zub. Alveolitis može biti izuzetno bolan i zahtijeva liječenje. Evo nekoliko informacija o uzrocima, simptomima, terapiji i liječenju alveolitisa:

Uzroci alveolitisa:

 1. Infekcija: Infekcija može prodrijeti u prazan alveolarni prostor nakon vađenja zuba.
 2. Gubitak krvnog ugruška: Krvni ugrušak koji se formira nakon ekstrakcije zuba može se izgubiti prije nego što se rana potpuno zacijeli. To može izazvati bol i upalu. Najčešći uzrok.

Simptomi alveolitisa:

 • Intenzivna bol u području izvađenog zuba.
 • Loš zadah ili neugodan okus u ustima.
 • Vidljiva praznina ili izgubljeni krvni ugrušak na mjestu ekstrakcije.

Terapija i liječenje alveolitisa: Ako sumnjate da imate alveolitis, važno je konzultirati stomatologa ili oralnog kirurga. Evo uobičajenih koraka u terapiji i liječenju alveolitisa:

 1. Ispiranje rane: Stomatolog će pažljivo isprati ranu kako bi uklonio preostale čestice hrane i infekcije.
 2. Zamjena krvnog ugruška: Ako je izgubljen krvni ugrušak, stomatolog će možda potaknuti stvaranje novog ugruška kako bi se zaštitila izložena kost i potaknulo cijeljenje.
 3. Antibiotici: Ako postoji znak infekcije, stomatolog može propisati antibiotike kako bi se kontrolirala infekcija.
 4. Analgetici: Za kontrolu boli mogu se preporučiti analgetici ili protuupalni lijekovi.
 5. Redoviti pregledi: Stomatolog će vam vjerojatno reći da se redovito javljate na pregled kako bi osigurao da rana ispravno cijeli.
 6. Promjena prehrambenih navika: Tijekom liječenja, možda ćete morati izbjegavati tvrdu ili oštru hranu koja bi mogla iritirati ranu.

Važno je napomenuti da je alveolitis relativno rijedak, ali kada se pojavi, važno je brzo se konzultirati sa stomatologom kako biste spriječili komplikacije i smanjili bol. Također je ključno pridržavati se svih uputa koje vam stomatolog da, kako biste osigurali što brže i bezbolnije zacjeljenje rane nakon vađenja zuba.