Da li boli ugradnja dentalnog implantata?

Ugradnja dentalnih implantata obično se izvodi uz lokalnu anesteziju, tako da pacijent ne bi trebao osjećati bol tijekom postupka. Postupak može uzrokovati blagu nelagodnost ili pritisak, ali to bi trebalo biti podnošljivo i nije isto što i bol. Za osobe koje se brinu zbog bola, stomatolog može takođe ponuditi sedaciju ili analgosedaciju kako bi se smanjila nelagodnost ili anksioznost tijekom postupka.

Trajanje postupka ovisi o složenosti i broju implantata koje se ugrađuju. U većini slučajeva, postupak za jedan implantat traje oko 30-40 minuta. Ako su potrebni dodatni postupci kao što su koštani graftovi ili dodatne pripreme, postupak može trajati dulje.

Što se tiče straha, mnogi ljudi osjećaju anksioznost pri posjeti stomatologu, posebno kada se radi o kirurškim procedurama kao što je ugradnja implantata. Važno je razgovarati sa svojim stomatologom o svojim strahovima i anksioznosti. Stomatolog može ponuditi različite opcije za upravljanje anksioznošću, uključujući oralnu sedaciju ili intravensku sedaciju. Osim toga, dobar odnos između pacijenta i stomatologa može pomoći u smanjenju straha i povećanju udobnosti tijekom postupka.

Važno je napomenuti da se ugradnja dentalnih implantata smatra sigurnom i efikasnom procedurom za zamjenu izgubljenih ili oštećenih zuba. Stomatolog će vam pružiti sve potrebne informacije o postupku i pomoći vam da se osjećate što udobnije tijekom procesa.