Periapikalni proces, kako, zašto?

Periapikalni proces, također poznat kao periapikalna bolest ili periapikalni apsces, je upalni proces koji se javlja u tkivima oko vrha korijena zuba. Ova infekcija obično potječe iz neobrađenog zubnog karijesa, traume zuba ili dubokih karijesa koji su doveli do infekcije unutrašnjeg dijela zuba, poznatog kao zubna pulpa.

Evo nekoliko ključnih pitanja i odgovora o periapikalnom procesu:

 1. Kako se javlja?
  • Periapikalni proces obično nastaje kada se bakterije iz zubnog karijesa prošire do pulpe zuba. To može rezultirati upalom zubnog živca (pulpe), a ako se infekcija ne liječi, može dovesti do formiranja apscesa u tkivima oko vrha korijena zuba.
 2. Zašto se javlja?
  • Javlja se zbog prodora bakterija u unutrašnjost zuba i pulpe, što može biti posljedica neobrađenog karijesa, traume zuba ili drugih problema s oralnim zdravljem.
 3. Kada se javiti?
  • Trebate se javiti stomatologu ili endodontu (specijalistu za liječenje kanala korijena) ako primijetite simptome kao što su jaka bol u zubu, oticanje desni, osjetljivost na dodir ili žvakanje, ili ako primijetite promjene u boji ili izgledu zuba.
 4. Koji su terapijski postupci?
  • Terapija za periapikalni proces obično uključuje liječenje kanala korijena ili ekstrakciju zuba. Ovisno o težini infekcije, može biti potrebno propisati antibiotike za kontrolu bakterijske infekcije. U težim slučajevima, može biti potrebna kirurška intervencija kako bi se očistila infekcija i spriječilo daljnje širenje.

Važno je napomenuti da se periapikalni proces ne smije zanemariti jer može dovesti do ozbiljnih komplikacija ako se ne liječi pravilno i na vrijeme. Stoga, ako primijetite bilo kakve simptome ili promjene u oralnom zdravlju, preporučuje se konzultacija sa stomatologom ili endodontom što je prije moguće.